Onderhoudsadviezen

Blauwe hardsteen
Belgische of Ierse Blauwe Hardsteen is een natuurlijk en levend materiaal. Met het verstrijken van de jaren verfraait zijn patina. Dankzij zijn lage poreusheid en zijn hardheid is de steen bijzonder goed bestand tegen vlekken en verontreiniging. Wanneer hij buiten wordt gelegd, is er geen specifiek onderhoud vereist. Binnen volstaan enkele eenvoudige handelingen opdat uw elementen in Belgische of Ierse Blauwe Hardsteen hun charme bewaren en een patina krijgen dat zich perfect integreert in uw hedendaags of klassiek interieur.

Nieuwe vloer?
Eerst laten drogen! Een net gelegde tegelvloer in Belgische of Ierse blauwe hardsteen moet eerst minstens drie maanden kunnen drogen. Gedurende deze periode mag u de vloer enkel met zuiver water en een vochtige dweil schoonmaken.

Gewoon onderhoud
Binnenshuis verkiest Belgische of Ierse blauwe hardsteen gewoon een neutrale natuurlijke zeep op basis van lijnolie of Marseillezeep. Maak de tegelvloer schoon met lauw zeepwater. Spoel hem niet. Droog de vloer met een uitgewrongen dweil die u in lauw water hebt gespoeld. Het zeepwater voedt de vloer en doet lichte krasjes vervagen.

Specifieke behandelingen
Antivlekkenbehandeling
De afwerking gepolijst is het moeilijkst te onderhouden. Haar gladde en glanzende oppervlak kan immers door zuren (citroen, cola, wijn, azijn) worden aangetast. Net omdat ze gemakkelijker te onderhouden zijn, raden wij de minder glanzende afwerkingen (zoals donker gezoet, blauw gezoet, gezaagd, natura blauw, natura licht…) aan.
De afwerkingen gezaagd, geslepen of natura licht kunnen met tafelolie (olijfolie) of, als u de meer traditionele methode verkiest, met een beetje lijnolie verdund met terpentijn worden verzadigd. Deze verzadiging beschermt de steen tegen zuuraanvallen of vetvlekken als de steen op plaatsen met een groter risico op vlekken, zoals een keuken, wordt gebruikt. Opgelet: door deze behandeling wordt de steen iets donkerder van kleur. Als u de lichte kleur van dit soort afwerkingen wilt behouden, raden wij u aan een oliewerend product te gebruiken.
Voor de behandeling van vetvlekken bestaan specifieke schoonmaakmiddelen. Bij occasionele vlekken kunt u ontvlekkers in poedervorm (spuitbus) gebruiken. Hiermee verwijdert u doeltreffend vetvlekken ongeacht de afwerking (zelfs gepolijst) zonder het steenoppervlak te beschadigen.
U kunt uw tegelvloer na plaatsing ook met een transparant waterafstotend product behandelen. Zorg er hierbij voor dat uw tegelvloer goed schoon en droog is. Deze behandeling moet u om de 4 jaar ongeveer herhalen.
Hard leidingwater kan witte kalkaanslag doen ontstaan. Daarom raden wij u aan uw wastafelblad of werkblad geregeld droog te wrijven, vooral rond de kranen. Omdat Belgische en Ierse blauwe hardsteen een kalksteen is, is het gebruik van ontkalkingsmiddelen uit den boze. Hun hoge zuurtegraad zou de afwerking van het oppervlak kunnen beschadigen. Een paar druppeltjes lijnolie op een doek volstaan om het steenoppervlak te verzadigen en zijn onderhoud te vergemakkelijken. U kunt ook oliewerende en waterafstotende producten gebruiken.

Lichte krasjes
Lichte krasjes door het patina vervagen bij gewoon onderhoud met zeep op basis van lijnolie.

Glanzend gepolijst
Met een behandeling met natuurlijke kleurloze boenwas kunt u een oppervlak glanzend gepolijst houden of maken.
Desgevallend kan het gebruik van een aangepaste boenmachine nuttig zijn.

Diepe krassen

Komt vooral voor bij de afwerkingen gepolijst, donker gezoet, blauw gezoet.
Indien er op druk belopen plaatsen lichte krasjes zijn ontstaan, kunt u de vloer met een natuurlijke witte boenwas behandelen en vervolgens met een boenmachine boenen. De draaibeweging van de schijf polijst de steen opnieuw en doet de krasjes vervagen en in het patina opgaan.
Bij diepe krassen kan de steen ter plaatse opnieuw worden gepolijst.

Buiten

Gewoon onderhoud
Omdat Belgische of Ierse blauwe hardsteen niet poreus is, zijn onderhoudsproducten helemaal niet nodig. Hij droogt dan ook heel snel, waardoor planten er zich niet op kunnen vasthechten. Water en een borstel volstaan om uw terras in Belgische of Ierse blauwe hardsteen schoon te maken.
Reiniging met een hogedrukreiniger is mogelijk, maar kan de voegen beschadigen. Als het gebruik van een hogedrukreiniger echt noodzakelijk is, werk dan aan een lage druk.
Eventuele vetvlekken (barbecue) dringen niet tot het hart van de steen door. De inwerking van zon en regen doet alle vetvlekken verdwijnen. Wilt u sneller resultaat zien of blijft de regen te lang uit, dan kunt u de steen reinigen met een detergent voor natuursteen of met water waaraan u twee lepels ammoniak hebt toegevoegd.

Lenteschoonmaak
Als u uw Belgische of Ierse blauwe hardsteen er weer echt fris wilt laten uitzien, moet u een 50%-oplossing met bleekwater op de steen laten inwerken. Schrob het oppervlak met een borstel en spoel het na met zuiver water. Bij vochtig weer kunt u het oppervlak in Belgische of Ierse blauwe hardsteen ook met waspoeder bestrooien, borstelen, laten inwerken, opnieuw borstelen en ten slotte naspoelen met zuiver water.

Exotisch hout
Na een winter buiten kunnen tuinmeubelen in tropisch hout bruinachtige vlekken op Belgische blauwe hardsteen achterlaten. In dit geval volstaat het om de vlek te begieten met een oplossing van 100 gr oxaalzuur per liter water en daarna met water na te spoelen.

Renovatie van oude Belgische of Ierse blauwe hardsteen buiten
Een terras, sokkel of monument dat nog nooit (of slecht) is onderhouden, ziet er weer als nieuw uit als u de steen met een waterige oplossing van kaliumaluin begiet. Een nachtje laten inwerken en naspoelen.

Graffiti
Gevelbekledingen en gevelplinten kunnen eventueel met een antigraffiti product worden beschermd. Wij raden u aan vooraf een kleine test te doen om te controleren of het gekozen product de kleur en de textuur van de steen niet te sterk wijzigt. Vraag aan de leverancier ook referenties en schriftelijke garanties.


MARMER: 

Reinigen
Na ca. 2 á 3 dagen reinigen met een zuurvrije cementsluier verwijderaar. De eerste 3-4 maanden (bij verlijming) of 6-8 maanden (bij specie) mag men de vloer enkel met weinig water reinigen, zodat de vloer optimaal kan drogen. In ieder geval géén zepen en dergelijke gebruiken. Wilt u tijdens deze droogperiode toch een keer dweilen met zeep gebruik dan enkel een scheutje edelzeep in uw dweilwater. ( Wij kunnen u hierbij adviseren. )

Onderhoud
Voor het wekelijks onderhoud dweilt u met een aangepast onderhoudsproduct, bij vedelzeep. Voor het voeden van uw vloer, gebruikt u ca. 6x per jaar een scheutje marmermelk in uw dweilwater.

GRANIET:

Reinigen
Na ca. 2 á 3 dagen reinigen met een zuurvrije cementsluierverwijderaar. De eerste 3-4 maanden (bij verlijming) of 6-8 maanden (bij specie) mag men de vloer enkel met weinig water reinigen, zodat de vloer optimaal kan drogen. In ieder geval géén zepen en dergelijke gebruiken. Wilt u tijdens deze droogperiode toch een keer dweilen met zeep gebruik dan enkel een scheutje edelzeep in uw dweilwater.

Beschermen lichte granietsoorten
Na de noodzakelijke droogperiode kan men de lichte granietsoorten, indien gewenst, impregneren. Het gebruik van deze impregnering verlaagt de kans op vuil-, vet- en vochtvlekken aanzienlijk. Wij kunnen u hierbij adviseren.

Beschermen overige granietsoorten
Voor het beschermen gebruikt u, na de droogperiode, marmermelk. Hiermee dweilt u (scheutje in uw dweilwater) gedurende de eerste 2 maanden 1x per week en daarna bouwt u dit af naar ca. 6x per jaar.
Onderhoud.Voor het wekelijks onderhoud dweilt u met een aangepast onderhoudsproduct, bijv. edelzeep.

 

Wilt u meer informatie neem contact met ons op:

Telefoon tel (+31) 0475 411 701 of per E-mail info@natuursteendelsing.nl